Гражданско наблюдение на парламентарни избори 2016

Сам избирам » БНР – Ваня Нушева: В кампанията имаше един положителен и един негативен ефект

БНР – Ваня Нушева: В кампанията имаше един положителен и един негативен ефект

24.03.2017 г.
Принтирай

Наблюдателите на “Прозрачност без граници” за пореден път ще следят за честното и демократично провеждане на вота. В предаването “Преди всички” Ваня Нушева обясни за впечатленията в тази кампания:

В рамките на тази кампания ни направиха впечатление един негативен и един позитивен факт. Позитивният факт са опитите за завръщане на дискусията за това какво предлагат политическите партии. Ако си спомняте, в периода 2011-2014 година една от основните критики, които ние отправяхме всеки път към политическите партии, е, че не се стремят да разработят политически платформи, да предложат, т.е. не се състезават с идеи за гласа на избирателя.

Така че този позитивен факт няма как да не го отчетем. За съжаление остава и негативния факт – размножаване на методите за черен пиар, за компрометиране на политическия противник. И тук откриваме феномена на социалните медии, на социалните мрежи, които позволяват още повече да се прилагат подобни практики.

Една много интензивна кампания се проведе в последните няколко дни, различна кампания, кампания, при която политическите партии наистина се опитват да мобилизират гласа на избирателите. Остава да видим и в изборният ден как ще протече – дали ще се прилагат отново незаконни практики за реклама в изборния ден, за контролиран вот.

Интервюто на Силвия Великова с Ваня Нушева можете да чуете на страницата на БНР.