Гражданско наблюдение на парламентарни избори 2016

Сам избирам » БНР: Радио Пловдив: “България има нужда от ефективна антикорупционна политика”

БНР: Радио Пловдив: “България има нужда от ефективна антикорупционна политика”

23.02.2017 г.
Принтирай

Новата инициатива  „17 антикорупционни ангажимента за избори 2017-та“ на „Прозрачност без граници“ има за цел да мобилизира политическите партии за конкретни мерки по противодействие на корупцията. За нас ще бъде важно да следим как темата за противодействие на корупцията присъства в платформите на политическите партии и как тези обещания се въплъщават в конкретни политически действия, заяви Ваня Нушева от „Прозрачност без граници“.

На този етап темата присъства в програмите на поне три политически партии. От „Прозрачност без граници“ подчертаха, че е необходимо общото говорене да се превърне в конкретно дефиниране на проблемите и конкретни мерки и действия.

От „Прозрачност без граници“ са категорични, че машинното гласуване има своите позитиви, тъй като намалява дела на невалидните бюлетини. Големият потенциал е в улесняване на последната фаза от изборния процес, а именно – отчитането. Включително и на преференциите.

Голямото предизвикателство е да бъдат обучени членовете на секционните комисии да боравят с техниката, заяви Ваня Нушева.

Цялото интервю може да проследите и на страницата на БНР радио Пловдив.