Гражданско наблюдение на парламентарни избори 2016

Сам избирам » Междинни данни от наблюдението на Асоциация “Прозрачност без граници” по време на изборите за народни представители

Междинни данни от наблюдението на Асоциация “Прозрачност без граници” по време на изборите за народни представители

03.04.2017 г.
Принтирай

В отговор на обществените очаквания за независим граждански мониторинг, екипът на Асоциацията проведе наблюдение в изборния ден в рамките на Парламентарни избори 2017, което обхваща територията на всички избирателни райони в страната. Със съдействието на повече от 100 наблюдатели Асоциация „Прозрачност без граници” извърши мониторинг за спазване на демократичните стандарти при провеждането на избори и за регистриране на нарушения на правата на българските гласоподаватели. Сигнали и запитвания от граждани бяха получавани и на безплатната телефонна линия на Асоциацията – 0800 11 224.

Значителен ръст на сигналите за контролиран вот в рамките на изборите за народни представители на 26 март 2017 г. регистрира Асоциация „Прозрачност без граници” в своето осмо поред наблюдение на изборния процес в страната. Малко под половината от всички получени сигнали в изборния ден касаят организационни нередности. Делът на купуването на гласове остава тревожно висок.

Цялото обобщение на резултатите от наблюдението прочетете тук.